NYHEDER

Verdens mest modern kontorbyggeri - og løsuldspræmiere for Veidekke Trondheim
By Nicole Dendulk on May 03, 2019
Verdens mest modern kontorbyggeri - og løsuldspræmiere for Veidekke Trondheim

I juni 2019 er Lysgården i Trondheim beregnet klar til indflytning. Et længe ventet og meget spændende projekt – her bygger nemlig Veidekke, i tæt samarbejde med Siemens, verdens mest moderne kontorlokaler. Med indbygget intelligens, klimasmarte løsninger og Supafil Frame fra Knauf Insulation.

Verdens mest moderne kontorbyggeri, hvad indebærer det?

– Et utrolig velplanlagt og gennemtænkt byggeri med masser af teknologi, der ikke blot gør lokalerne effektive og virksomhedstilpassede, men også bidrager til, at bygningen virkelig er miljømæssig smart, siger Maria Venås, produktionschef hos Veidekke Entreprenør i Trondheim og tilføjer, at udover at Veidekke bygger Lysgården bliver byggeriet også hovedkvarteret for virksomhedens samlede aktiviteter i Trøndelag.

Selvstyrende lokaler

Lysgårdens 12.000 kvadratmeter vil blive drevet efter den faktiske brug af lokalerne i stedet for den forventede. Den nyeste teknologi fra Siemens holder styr med hvor mange mennesker der befinder sig i bygningen hver dag, antallet af besøgende og hvilke lokaler der skal bruges – og styrer ud fra dette den præcis mængde energi, der er brug for. Der er ikke behov for adgangskort, kontakter eller systemer for at booke møder, alle funktioner styres via en app, som alle, der arbejder i Lysgården, vil have i deres mobil.

BREEAM stiller høje krav

Lysgården blev desuden bygget efter miljøstyringssystemet BREEAM.

– Det var et ønske fra bygherren Kjeldsberg Eiendom, at vi kunne levere en BREEAM certificering, og det fungerer godt for os. Veidekke arbejder konstant på at forbedre miljøet, og det betyder, at vi strammer kravene til både os selv og vores leverandører, siger Maria Venås og beskriver BREEAM som et stramt system, der stiller store krav til dokumentationen af de produkter, der anvendes i byggeriet.

Løsuld bedste alternativ

Lysgården betød også et nyt bekendtskab for Veidekke Entreprenør distriktet Trondheim, da det er første gang man vælger at isolere med løsuld. Her har entreprenøren Isoenergi Midt-Norge indblæst omkring 3.000 kvadratmeter væg med Supafil Frame fra Knauf Insulation. En løsning, der viste sig at passe meget godt ind i BREEAM konceptet – men det var ikke hovedårsagen til, at Veidekke valgte løsuld. Maria Venås forklarer, at vægkonstruktionen skulle isoleres udefra og den traditionelle isolering i kombination med vejret i Trøndelag indebar stor risiko for at isoleringen ville blive fugtig. – Og løsulden har virket vældig godt. Økonomisk betragtet var det ingen støre forskel og vi har set flere fordele. For eksempel behøvede vi ikke at opbevare isolering på hver etage, og vi behøvede heller ikke at tage os af resterne bagefter. I stedet kom Iso-energy med sin lastbil og blæste i isoleringen ind både hurtigt og effektivt.

– Vi vurderede, at det ikke ville tage mere end ti dage, og det var rigtigt. Traditionel isolation ville nok have taget længere tid, siger Frode Naess fra Isoenergi Midt-Norge. Fordi den termografering, der blev udført bagefter, viste meget gode værdier, og at produktdokumentationen kunne kobles så godt til BREEAM, mener Maria at Veidekke sikkert vil bruge løsuld i flere projekter.

– Vi havde meget lidt erfaring med løsuld, men nu hvor har den arbejdet så godt både mht. produktion og økonomi samt kvalitet og arbejdsmiljø – og vores egne krav til fremskridt – er flere her hos os blevet interesseret.