Lambda 34/32 eller 37 - betyder det noget?

By Nicole Dendulk on september 30, 2019

Vi hos Knauf Insulation er yderst stolte af at tilbyde isolering med lambda 34 og 32. Men vi oplever lejlighedsvis spørg­smålet om det virkelig spiller en vigtig rolle, hvis man udskifter isolering med lavere lambda-værdi?

Vi får svaret fra Kenneth Ingmarsson, teknisk direktør for Knauf Insulation i Norden:

- Det spiller helt sikkert en rolle, især i det lange løb. En bygning har en lang levetid og for at forbedre energieffektiviteten med mellem 8 og 13 procent, vil det blive til meget over tid.

Mød byggeriets krav

Desuden er udskiftningen ifølge Kenneth den rigtige vej til at gå – og i mange tilfælde den eneste vej - givet de strengere regler og krav, som byggebranchen konstant mødes med. Lavere energiforbrug er topprioritet, og så bliver produkter med lav lambda-værdi endnu mere indlysende.

- Hidtil har det hovedsageligt været de større virksomheder med store indkøbsorganisationer, der krævede lav lambda produkter, siger Kenneth og fortsætter:

- Mindre byggefirmaer og håndværkere betragter især arbejdsmiljøet som den største fordel ved vores produkter. Vores patenterede Ecose Technology med et bindemiddel fri for tilsat formaldehyd gør en stor forskel i deres hverdag. Og Ecose sammen med lav lambda værdi ... Det er en uovertruffen kombination!

Bedre energieffektivitet

Knauf Insulation har således øget sit fokus på standardprogarm fra lambda 37 til lambda 34 og tilbyder endda produkter med lambda 32. En reduktion, der garanteres at bidrage til en lavere værdi, når det samlede energiforbrug for en bygning beregnes. En lambda-værdi på 34 betyder omkring 8 procent bedre energieffektivitet i forhold til lambda 37 ved samme tykkelse. Med lambda 32 er dette så meget som 13 procent. En forskel, der er mærkbar. Produkter med lavere lambda indeholder en større mængde glasuld og koste derfor lidt mere end lambda 37 produkter.

Kan det være en hindring for at ændre?

- Hvis du ser på summen, tjener du mere på det , gennem lavere energiforbrug år efter år. Og ved at være i stand til at levere imod industriens krav, der bestemt ikke vil falde. Efterspørgslen vokser, og vi har de produkter, der reagerer på det, “siger Kenneth Ingmarsson.

 

Lambda

Lambda er (ud over det ellevte bogstav i det græske alfabet) en term for varmestrømningsmodstand for et materiale, og på hvor godt materialet isolerer simpelthen.

U-Værdi

Kompositmaterialerne i en væg (overfladelag, gipsplader, isolering mv.) Skaber en u-værdi, et sanlet mål på væggens isoleringsevne. Noget der naturligvis påvirker bygningens energiforbrug.