DET HAR NEDLUKNINGEN LÆRT OS OM AKUSTISK VELVÆRE

By Knauf Insulation on juni 07, 2021

Støjende mødeopkald, børn der skændes, hjemmeundervisning, larmende tv-apparater hos naboen, gøende hunde, råbende naboer og konstante bip-lyde fra varevogne og scootere ...

Livet i nedlukningen har lært os en masse om vigtigheden af akustisk velvære.

”Verden udenfor er nok blevet mere stille, men inde i lejligheden er støjen så meget mere forstyrrende, fordi jeg er her hele tiden”, siger Maro Puljizević, der bor i en boligblok i Ljubljana, Slovenien.

”For eksempel er fitnesscenteret i min bygning lukket, men dem, der bor ovenpå, er begyndt på online-træning. Tidligere kunne jeg kun høre deres fodtrin, men nu gungrer deres burpees og sprællemandshop ned gennem hele lejligheden.”

”Jeg er også blevet mere opmærksom på andre naboers tv-vaner og musikvalg og er også bevidst om mekaniske lyde fra elevatorsystemet, aircondition-anlæg og varmtvandsrør.”

”Desuden er mit hjem ret tomt for tiden, så når jeg har mødeopkald, er jeg nødt til at råbe for at overdøve ekkoet.”

Efterspørgslen på lydisolering i hjemmet vokser

Maro har ligesom millioner af andre, der bruger mere tid hjemme end nogensinde før, planer om at forbedre sin akustik. Som Knauf Insulations Core R&D Department Project Manager for Acoustics er han perfekt kvalificeret til jobbet med omfattende erfaring med de nyeste banebrydende mineralulds- og lydpanelløsninger.

Woman working next to baby

”Det sidste år har efterspørgslen på Knauf Insulations løsninger til hjemmeakustik været større end nogensinde, eftersom flere og flere ønsker bedre lysisolering for at forbedre deres sundhed og trivsel derhjemme”, siger han.

“Under normale forhold som inden corona ville vi sove på samme tid som andre, og de fleste af os ville forlade vores hjem om dagen – nu er vi voldsomt bevidste om alle omkring os hele tiden.”

”Et andet problem er, at alle er hjemme på samme tid og arbejder, undervises eller ser på støjende skærme, samtidig med at de skal lære at leve med støj fra husholdningsapparater, lige fra vaskemaskiner til mikrobølgeovne.”

Woman working in home office


En beregning af omkostningerne ved støjforurening

Betydningen af den konstante støjforurening for vores sundhed og velvære er veldokumenteret. En undersøgelse fra verdenssundhedsorganisationen har vist, at den i gennemsnit koster Europa 40 milliarder euro hvert år i form af tabte arbejdsdage, sundhedspleje, hospitaler, mindre produktivitet og indlæringsudfordringer.

Samme undersøgelse konkluderede, at langvarig eksponering for omfattende støj estimeres at koste 12.000 tidlige dødsfald og bidrage til 48.000 nye tilfælde af iskæmisk hjertesygdom hvert år.

Derudover lider 22 millioner europæere af kronisk irritation, der rækker lige fra irritation til smerter, og 6,5 millioner oplever betydelige søvnproblemer. Alt sammen kan forårsage hjertekar-problemer og nedsat opmærksomhed og produktivitet.

 

Støj reducerer produktiviteten med 66 %

En britisk undersøgelse viste, at omfattende støj i åbne kontorlandskaber  reducerede produktiviteten med 66 %, og at det gennemsnitlige støjniveau i et klasselokale var 72 decibel – næsten på niveau med en støvsuger. Hvordan støjen har påvirket os derhjemme under pandemien, ved vi endnu ikke.

Med den rette akustiske isolering er det let at opnå en reduktion på 10 decibel, og det vil gøre en livsforandrende forskel
Maro Puljizević, Core R&D Department Project Manager for Acoustics

Men uanset hvad der sker i tiden efter pandemien, anbefaler Marco, at vi anlægger en systematisk tilgang, der fokuserer på tre områder – udendørs, indendørs og mekanisk støj – af hensyn til vores akustiske velvære.

”Indendørs er det ikke nok at sætte gipsplader på væggen og håbe det bedste. Stive materialer fastgjort på en stiv væg vil faktisk forstærke støjen”, siger han.

 ”Med den rette akustiske isolering er det let at opnå en reduktion på 10 decibel, og det vil gøre en livsforandrende forskel. Du vil ikke kunne høre samtaler eller råberi hos naboen, og du vil ikke kunne skelne den ene Netflix-serie, de ser, fra den anden.”

Skræddersyet lydisolering

Fiberstrukturen i Knauf Insulations mineraluld er særdeles effektiv, når det kommer til at absorbere lyd, da den fås i en række forskellige tykkelser og densiteter.

Udendørs kan mineraluld fastgøre på udvendige vægge eller kombineres med facadebeslag til en attraktiv finish.

Window in office

”En god akustisk ydeevne afhænger af blødheden, elasticiteten og robustheden i de anvendte produkter, og vi kan kombinere forskellige typer og fine-tune deres parametre og den måde, hvorpå de interagerer med vores gipsplader eller træuldsplader for at sikre maksimal ydeevne”, siger Maro.

Ud over en exceptionel støjhåndtering byder vores systemer og løsninger på en fremragende energibesparende ydeevne samt A1-brandsikkerhed.

Renluftsystemer, der er stille og effektive

”Et andet afgørende aspekt af pandemien har været vigtigheden af regelmæssig udluftning, hvilket enten vil sige at åbne vinduerne og dermed åbne for udendørs støj, eller bruge aircondition konstant, hvilket kan påvirke vores akustiske velvære, hvis anlægget ikke er isoleret”, siger Maro.

Aircondition-anlæg, der ikke er isoleret, fungerer ofte ligesom en trompet, så støjen forstærkes gennem et labyrintisk netværk af metalrør.

”Vi tilbyder VVS-isoleringsløsninger, der er brandsikre og bidrager til at forhindre bakterievækst i kanaler, men nok så vigtigt reducerer de den mekaniske støj takket være en fremragende lydabsorbering.”

Hvis det seneste år har lært os noget om vigtigheden af akustisk velvære, har vi også lært, at vi ikke behøver acceptere bygninger, der er dårlige for os.

”En lydisolering på højt niveau er ikke længere forbeholdt hoteller, biografer eller teatre – det kommer til vores hjem nu. Og det er godt nyt. Vi fortjener alle et liv uden støj”, siger Maro.