NYHEDER

Det er tid til at vælge evig tilbagebetaling
By Nicole Dendulk on september 06, 2019

Det er tid til at vælge evig tilbagebetaling

At vælge god varmeisolering er en selvfølge. Og det siger jeg ikke bare på grund af den rolle, jeg har. Det ræsonnement hører man i stigende grad i alle sammenhænge, både i byggeskurene og på højeste politiske niveau. For samtidig med at den rigtige isolering giver huset gode funktionelle egenskaber og øger den økonomiske værdi, forbedrer den både sikkerheden og komforten hos dem, der bor i bygningen. Ikke mindst er det en investering, der betales tilbage år efter år efter år. Den kræver hverken service eller vedligehold, men leverer sikkert og stabilt sin energibesparelse i hele husets levetid – i modsætning til forskellige tekniske installationer, der kræver løbende vedligeholdelse og har begrænset levetid.

Det går for langsomt

Men det handler selvfølgelig om mere. Hele kloden har akut behov for, at vi alle tænker på og hjælper med at minimere belastningen af miljøet. Den svenske Riksdag har besluttet, at Sverige ikke må have noget nettoudslip af drivhusgasser i 2045. Vi vil også halvere energiforbruget inden 2030 (sammenlignet med 2005). Godt! Men det går for langsomt. Alt for langsomt. Vi skal øge tempoet – og der er god isolering et af de rigtig smarte værktøjer.

Minimer varmebehovet

Den såkaldte Kyoto-pyramide viser den optimale rækkefølge for at opnå energieffektivt byggeri. I pyramidens bund finder vi grundlaget for god energieffektivitet – minimere varmebehovet. Og hvordan gør man så det? Ved at begrænse energitabet gennem ydervægge, gulve og lofter. Selvfølgelig.

At se den lille meromkostning, som god isolering i starten kan betyde, som en hindring, er både kortsigtet og ærligt talt dumt. Det er noget, som jeg og mange andre med mig står hårdt på, og det er en diskussion, jeg gerne stiller op til.

Peter Isacsson

General Manager,

Knauf Insulation Scandinavia